Hva pakker jeg?

Til turer med en overnatting på turisthytte om sommeren:

Det er ingen fasit på hva man trenger til en tur. Dessverre. Hva man får bruk for er uforutsigbart, og varierer med årstid, vær og værmeldinger, hvor lenge og hvor langt man skal gå. Været følger ikke alltid værmelderens spådommer, og plutselig blir man overrasket av tåke, vind, kraftig regnvær, eller man kan møte andre i fjellet som ikke har med det de trenger, og – det er ikke særlig gunstig å skade seg på fjellet.

Det er mange faktorer, både forutsigbare og uforutsigbare, som avgjør hva som er fornuftig å ha med seg.

Det jeg har gjort, er å prøve noen turer, og se hva jeg selv trenger på tur. Jeg har bært med mer enn jeg har fått bruk for på mine første turer, men har heller ikke savnet noe. Kunne nok lagt igjen enkelte ting, men andre ting igjen kan det likevel være lurt å ha med seg. For man veit aldri hva som kan skje i fjellet, man har gjerne ingen eller dårlig mobildekning, og da bør man være forberedt på mer enn om man skal gå tur i eget nabolag.

Jeg har to ryggsekker, og merket at den som rommer 35 liter ble litt liten (i alle fall godt stappa) for en overnattingstur når jeg hadde med sovepose. Denne sekken passer derimot perfekt til dagsturer. Og det går jo an å bruke lakenpose, som tar mye mindre plass, men det har jeg ikke skaffet meg. Enda. Sekken som rommer 55 liter hadde jeg god plass i, og jeg er av den oppfatningen at det er bedre med litt ekstra plass, enn litt for lite, men det er mulig jeg tar feil der? Jeg er fortsatt nybegynner. Inntil jeg opplever det motsatte, kommer jeg nok uansett til å bruke den største til overnattingsturer.

Turistforeningen (dnt.no) har egne anbefalinger for hva som bør med på tur, og basert på disse, har jeg laget min egen liste for hva jeg må ha med på turer med en overnatting på hytte om sommeren – sånn at jeg er forberedt på det meste av vær og føre:

Pakkeoversikt

Dette bildet er lånt fra dnt.no

 

Klær, inkludert det jeg har på meg:

 • 2 x undertøy
 • 2-3 par ullsokker (tynne)
 • 2 sett ullundertøy
 • 1 tjukk og varm ullgenser
 • 2 hals/buff
 • 1 jakke som er regntett og har god fukttransport
 • 1 lettere jakke som er vindtett
 • 1 bukse som er regntett og som slipper ut fukt
 • 1 lettere bukse, gjerne vindtett
 • 1 par fjellsko
 • 1 par lette joggesko
 • 1 lue
 • 1 caps
 • 1 singlet og/eller t-skjorte
 • 1 shorts
 • 1 tights

 

Mat:

 • 1 pakke sjokoladekjeks av havre
 • 1 pose med nøtter, rosiner, tørket frukt og sjokoladebiter
 • 1 middag (Real turmat og annen frysetørret mat kan anbefales grunnet lav vekt)
 • Vannflaske
 • Sjokolade
 • «Rett i koppen» havregrynsgrøt, kanel og smør
 • Blåbær
 • Knekkebrød (ser mange tar med polarbrød, og det er nok et godt alternativ for den som tåler korn)
 • Smøreost på tube
 • En bit agurk
 • Cappucino pulverkaffe

 

Utstyr:

 • Sovepose (min sommerpose veier 1kg, og er dermed lett å ta med)
 • Vanntette poser til mat og klær
 • Førstehjelputstyr*
 • Innsektsmiddel
 • Toalettsaker (tannkost, tannkrem, deodorant, solkrem, lipsyl)
 • Mikrofiberhåndkle
 • 1/2 rull toalettpapir
 • Liten foldekniv
 • Fyrstikker/lighter
 • Noen biter opptenningsflis og avispapir, just in case
 • Lommelykt/hodelykt
 • Penger/kort
 • DNT-nøkkel (dersom hytta man skal til er låst)
 • DNT-medlemskort

Skal jeg gå aleine, må jeg også skaffe meg kart og kompass, og lære meg å bruke det.

Øvrig utstyr har jeg ikke fått bruk for enda, så enn så lenge klarer jeg meg med dette.

 

*Jeg har kjøpt dette ferdige miniapoteket hos Apotek 1, og det inneholder blant annet diverse plaster og bandasjer, strips, branngele, gnagsårplaster, Paracet, bandasje, natriumklorid, antibac. En god investering, syns jeg.

miniapotek.jpg

I tillegg har jeg lagt oppi noen Ibux og en rull med sportstape. Ibux og Paracet er bra og få i seg umiddelbart dersom man skulle skade seg i fjellet. Det kan være langt til hjelp eller til områder med mobildekning, så det kan være lurt å kunne dempe eventuelle smerter inntil man får nødvendig medisinsk hjelp.

Etter tur til Kjerag fikk hunden jeg hadde med slitasje og blødninger på klørne på baklabbene, og da var sterilt vann godt å ha til å vaske skitne labber før bandasjering og festing med tape, for å stoppe blødning – og for å hindre at hunden slikket sårene i bilen på vei hjem. Klørne grodde fint, og blødde ikke mer etter dette.

Da vi gikk til Kvitlen, tok vi følge med noen som rett og slett hadde glemt å legge tilbake sålene i fjellskoene sine da ullsålene var tatt, og da var sportstape en god hjelp. Et par runder med tape rundt hæler og tåballer lindret og hindret sår under føttene.

sportstape.png

Turistforeningen anbefaler også gamasjer, det har jeg til gode å ha fått bruk for, men kanskje det kan være en ide å ta med uansett. De er nyttige, veier lite og tar liten plass, så det skal absolutt vurderes.

Noe jeg også mangler er kart og kompass – og kunnskap til å bruke slikt. Jeg har heldigvis hatt med meg noen som har og kan dette når jeg har gått på tur, så jeg har ikke trengt det, men det skal absolutt læres. Jeg tør ikke gå aleine i fjellet før jeg har lært meg det.

 

Så da gjenstår det bare å teste ut denne listen, og så se utover høsten om behovet for annet utstyr og mer klær melder seg.

 

🙂 Edith

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s